مقالات

میخ پرچ چیست؟ بررسی کاربردها و مزایای آن

میخ پیچ چیست و چه کاربردی دارد؟

برای اتصال دو ورق آهنی یا پلاستیکی یا حتی قطعات چوبی، نیاز به یک ابزار قدرتمند است که اتصالات محکم و ایمنی را تشکیل دهد. میخ پرچ ابزاری است که از نظر ساختاری بسیار ساده است و به جای محکم کردن اتصال از طریق چرخاندن، با استفاده از زور و فشار دادن اتصال را برقرار میکند.  میخ پرچ به دلیل دوام بالا و سهولت در نصب در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که در ادامه به آن اشاره میکنیم. در این مقاله از سایت پولادان سازه، به بررسی انواع میخ پرچ و کاربرد آنها میپردازیم. تا انتهای این مقاله کاربردی با ما همراه باشید.

کار میخ پرچ چیست؟

میخ پرچ نوعی اتصال دهنده دائمی است که در مواردی که امکان جوشکاری با پیچ و مهره وجود نداشته باشد بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. وقتی میخ پرچ نصب یا فشرده می‌شود، بدنه گسترش پیدا کرده و در داخل قطعات مورد اتصال قفل می‌شود و یک اتصال دائمی ایجاد می‌کند. این قطعه شامل یک سر و یک استوانه است و معمولاً از موادی مانند آلومینیوم یا فولاد تولید می‌شود، اما امکان ساخت آن از مواد دیگر نیز وجود دارد. میخ‌های پرچ را می‌توان با سوراخ‌کاری یا پانچ کردن نصب کرد و اغلب به کمک ابزاری به نام پرچ ‌زن به کار گرفته می‌شوند.

این قطعه کاربرد های زیادی نیز دارد و با توجه به ویژگی هایش برای موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی کاربرد میخ پرچ در صنایعی مانند خودروسازی برای اتصال قطعات فلزی و پلاستیکی در بدنه و بخش‌های داخلی خودروها است و همینطور در صنعت هوافضا نیز به دلیل اهمیت وزن کم و مقاومت بالا، از میخ پرچ برای اتصال بخش‌های مختلف هواپیما و فضاپیما استفاده می‌شود. در ساختمان سازی جهت نصب برخی از تجهیزات خاص که در آن قسمت امکان جوشکاری وجود نداشته باشد، از میخ پرچ استفاده میشود.

بیشتر بخوانید
نحوه نامگذاری پیچ و مهره ها

البته که در تمامی این موارد انواع مختلفی از میخ پرچ ها استفاده میشوند که هرکدام طراحی های مختلفی دارند و برای موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به انواع این قطعه کاربردی میپردازیم.

انواع میخ پرچ

با توجه به این که پرچ کاری برای انواع اتصالات فلزی یا پلاستیکی و چوبی به کار میرود، نیاز به مدل های مختلف این قطعه وجود دارد. در این بخش انواع میخ پرچ را مورد بررسی قرار میدهیم.

میخ پرچ کور

این نوع میخ پرچ به ‌گونه‌ای طراحی شده که برای اتصالاتی که تنها از یک طرف قابل دسترسی هستند، استفاده می‌شود. فرایند نصب آن بسیار سریع و ساده است و در مواقعی که امکان دسترسی به پشت قطعات وجود ندارد، گزینه‌ای ایده‌آل محسوب می‌شود. این نوع میخ پرچ به‌ طور گسترده در صنایعی مانند الکترونیک، تولید لوازم خانگی و ساخت قطعات خودرو کاربرد دارد. اتصال این قطعه با دستگاه پرچ انجام میشود که بسیار ساده میخ را وارد قطعه مورد نطر میکند.

میخ پرچ کور

میخ پرچ گل پهن

میخ پرچ گل پهن نوعی از انواع میخ پرچ است که دارای سر بزرگ و پهن است که این امکان را به آن میدهد تا فشار بیشتری نسبت به سایر انواع میخ به سطح مقطع وارد نماید. همچنین این فشار به گونه ای وارد میشود که نیروی وارده به صورت یکسان بر تمام نقاط دارای تماس پخش میشود. این قطعات در طول ها و اندازه های مختلفی تولید و عرضه میشوند و قابلیت نصب آسان را دارا هستند. در این مدل از میخ پرچ، برخلاف پرچ لوله‌ای، سر سنبه درون بدنه پرچ نگهداری می‌شود.

بیشتر بخوانید
رولپلاک چیست؟ + آموزش مراحل رول پلاک کردن

میخ پرچ گل پهن

میخ پرچ لوله ای

این میخ پرچ همانطور که از نامش پیداست دارای یک ساقه توخالی است و برای اتصال ورق‌های نازک از موادی نظیر پلاستیک، چرم و ورق فلزی استفاده می‌شود و در نقاط محوری که حرکت ضروری است، کاربرد دارد.

میخ پرچ لوله ای

اسپلیت میخ پرچ

این میخ پرچ طوری طراحی شده که در هنگام اتصال به دو نیمه تقسیم میشود. این ویژگی به‌ ویژه در مواردی که نیاز به اتصال قطعاتی با ضخامت‌های مختلف باشد، کاربرد دارد. به دلیل این ویژگی آنها را به عنوان پرچ های دو شاخه نیز میشناسند. میخ پرچ‌های اسپلیت دارای یک شکاف در محور و انتهای تیز هستند که به آن‌ها امکان می‌دهد بدون نیاز به سوراخ‌های از پیش ایجاد شده، مواد را سوراخ کنند. این نوع میخ پرچ معمولاً در تعمیرات خانگی برای اتصال موادی که نرم‌تر هستند، مانند چوب، پلاستیک یا چرم، به کار می‌روند. از انواع میخ پرچ اسپلیت میتوان به پرچ های خود سوراخ کننده (SPR) اشاره کرد.

اسپلیت میخ پرچ

میخ پرچ باز

میخ پرچ باز نوعی از انواع میخ پرچ است که انتهای آن به ‌طور کامل باز می‌شود. با این ویژگی میتواند در هنگام نصب انتهای خود را به شکل گل باز کرده و یک اتصال محکم ایجاد کند. از مزایای مهم این قطعه، نصب آسان آن است زیرا که نیازی به دسترسی در دو طرف اتصال نخواهید داشت. این نوع میخ پرچ اتصالات مقاوم و پایداری ایجاد کرده و در شرایطی که نیاز به تحمل فشار و لرزش وجود دارد، عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهد.

پرچ های تخصصی

از سایر مدل های میخ پرچ پرچ های تخصصی هستند که برای مواردی که هیچ کدام از این مدل های گفته شده کاربرد نداشته باشند، طراحی میشوند. این پرچ‌ها معمولاً با ویژگی‌ها و مشخصات فنی خاصی تولید می‌شوند تا به بهترین نحو نیازهای خاص صنایع مختلف را برآورده کنند. این میخ پرچ ها از نظر کاربرد و اندازه میتوانند متفاوت باشند.

بیشتر بخوانید
بال اسکرو چیست و عملکرد آن چگونه است؟

میخ پرچ زنگ زده

تصویر میخ پرچ زنگ زده

فرق پرچ کور با پرچ توخالی چیست؟

در بخش قبل درباره پرچ کور و پرچ توخالی که همان لوله ای است توضیحاتی را ارائه دادیم. در کاربرد و طراحی آنها تفاوت هایی وجود دارند. پیچ کور به شکلی ساخته شده است که تنها از یک طرف قابل نصب است و بسیار مناسب فضاهای محدود یا شرایطی که امکان دسترسی به هر دو طرف اتصال وجود ندارد است. در مقابل پرچ توخالی قابلیت نصب در دو طرف اتصال را دارد. میخ پرچ توخالی یا لوله ای دارای حفره‌ای در وسط هستند و معمولا برای اتصالات دائمی مورد استفاده قرار میگیرند. از کاربرد های این نوع میخ پرچ میتوان به استفاده در صنایع سنگین مانند ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات یا برخی از صنایع دستی اشاره کرد.

سخن پایانی

به طور کلی میخ پرچ ها از کاربردی ترین ابزارها جهت اتصالات مختلف هستند و در صنایع مختلف نقش مهمی ایفا میکنند. استفاده از میخ پرچ در اتصالاتی که نیاز به استحکام و پایداری دارند، به ویژه در شرایطی که دسترسی به هر دو طرف اتصال ممکن نیست، نشان‌دهنده کاربرد وسیع و اهمیت آن در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، الکترونیک و ساخت ‌وساز است.

شما عزیزان در سایت پولادان سازه میتوانید انواع پیچ و مهره مانند پیچ و مهره استاد بولت را با بالاترین کیفیت خریداری نمایید. از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید متشکریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *