مقالات

نحوه نامگذاری پیچ و مهره ها

نام گذاری انواع پیچ و مهره

پیچ و مهره ها نقش حیاتی در تضمین استحکام و ایمنی ساختارها دارند. این قطعات با روش های مختلفی نامگذاری میشوند که اینکار به منظور انتخاب صحیح و کاربردی این اجزا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این نامگذاری‌ها معمولاً شامل اطلاعاتی نظیر نوع، اندازه، جنس و کاربرد پیچ و مهره‌ها می‌شود. در این مقاله به بررسی نحوه نامگذاری انواع پیچ و مهره میپردازیم و همچنین استاندارد نامگذاری پیچ را نیز توضیح خواهیم داد.

علت نامگذاری پیچ و مهره

نام گذاری پیچ و مهره مانند نام گذاری برای سایر قطعات و وسایل، باعث سهولت در استفاده از آنها میشود. برای اینکه به سوال اینکه چرا پیچ و مهره را نامگذاری میکنند پاسخ دهیم، باید ببینیم اگر اینکار را انجام نمیدادیم چه اتفاقی می افتاد؟ قطعا تهیه قطعه مورد نیاز از میان انبوه مدل های مختلف بسیار سخت می‌شد. زیرا که پیچ و مهره ها بر اساس کاربرد یا محل استفاده، دارای شکل  و ظاهر و جنس های مختلفی هستند. پس هرکدام را بر اساس نکته خاصی دسته بندی کرده اند تا انتخاب و استفاده از آنها آسان تر شود. در ادامه به علل نامگذاری  پیچ و مهره به صورت دقیق تر میپردازیم.

نام گذاری پیچ و مهره بر اساس شکل ظاهری

پیچ شش گوش، پیچ سرتخت و پیچ سرخزینه. با شنیدن نام تمام این مدل ها میتوان شکل آنها را تصور کرد. اینکار باعث میشود که خرید آنها نیز کار راحت تری باشد به شکلی که اگر کسی این مدل ها را نشناسد میتواند با دانستن نامشان، خودش محصول مورد نظرش را پیدا کند و برعکس با دیدن محصول، نام آنها را حدس بزند.

بیشتر بخوانید
پیچ HV چیست؟

همچنین در نامگذاری پیچ و مهره در ادامه نامشان، سایر مشخصات ظاهری آنها نیز استفاده میشود. به عنوان مثال اندازه و قطر آنها را با استفاده از واحد های میلی متر یا اینچ و سایز به کار میبرند. مثلا مهره شش گوش HV سایز 16 یا پیچ خشکه نیم دنده 10.9 قطر 6 طول 140 میلیمتر M 6*140. شما میتوانید با مراجعه به صفحه پیچ و مهره خشکه، جهت خرید و استعلام لیست قیمت پیچ و مهره خشکه اقدام نمایید.

جدول اسامی انواع پیچ و مهره

نام گذاری پیچ و مهره بر اساس جنس

یکی دیگر از مواردی که در نامگذاری پیچ ومهره در نظر گرفته میشود، نوع ماده ای است که پیچ یا مهره از آن ساخته شده است؛ مانند استنلس استیل، فولاد، آلومینیوم یا آهن. هر کدام از این مدل ها برای موارد خاصی با توجه به نیاز آن حوزه استفاده میشود.

پیچ های استیل در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاوم اند و پیچ فولادی دارای استحکام بسیار بالایی است که به عنوان پرکاربرد ترین جنس اتصالات شناخته میشود. همچنین پیچ های آلومینیومی نیز نرم و مقاوم هستند و زنگ نمیزنند و برای کاربرد های خاصی استفاده میشوند.

نام گذاری پیچ و مهره بر اساس کاربرد

برخی از انواع پیچ و مهره را بر اساس کاربردی که دارند اسم گذاری میکنند. به عنوان مثال پیچ آلن مغزی، پیچ خودکار، پیچ پایه لباسشویی یا پیچ و مهره سازه فلزی. این نوع نام گذاری باعث میشود برای هر منظوری که نیاز به پیچ یا مهره دارید، بتوانید به راحتی قطعه مورد نظر را خریداری کنید.

نام گذاری پیچ و مهره بر اساس گرید

دیگر نوع اسم گذاری پیچ و مهره ها، بر اساس گرید یا کلاس آنها است. شما میتوانید برای اینکه بدانید گرید پیچ و مهره چیست مقاله مرتبط با آن را بخوانید. از محصولات نمونه که با گرید آن نام گذاری شده اند میتوان به پیچ استنلس استیل A2 گرید 304 اشاره کرد که در سایت پولادان سازه قابل خریداری است. معمولا این اعداد را بر روی پیچ درج میکنند تا به راحتی بتوانید محصول مورد نظر خود را شناسایی کنید.

بیشتر بخوانید
استحکام تسلیم چیست و چگونه اندازه گیری می شود؟

استاندارد نامگذاری پیچ

استاندارد نامگذاری پیچ و مهره یکی دیگر از روش هاست که از سایر روش ها متفوت است. در این روش برای نامگذاری قطعات، از کدها و اعدادی استفاده میشود که بر روی پیچ و مهره ثبت میشود. برای مثال نوعی از این کد ها به صورت Hexagon head bolt DIN 931-M24*2*120-A2.70 است که نشان میدهد پیچ از نوع شش گوش است و با استاندارد ابعادی DIN 931 ساخته شده است. همینطور حرف M نشان از سیستم متریک آن دارد و سایر اعداد هم قطر و طول آن به همراه جنس را مشخص میکنند. مهم ترین استاندارد هایی که برای این قطعات استفاده میشوند در این قسمت آمده است.

  • DIN
  • DIN ISO
  • ASME
  • DIN EN
  • BS

کلام پایانی

نحوه نامگذاری پیچ و مهره‌ها شامل مجموعه‌ای از استانداردها و مشخصات است که به شناسایی و تفکیک انواع مختلف آن‌ها کمک می‌کند. در این مقاله روش های نام گذاری انواع پیچ و مهره را معرفی کردیم و توضیح دادیم که آنها را بر اساس شکال ظاهری، جنس، کاربرد و گرید تقسیم بندی میکنند. همچنین استاندارد اسم گذاری پیچ را به صورت خلاصه و با مثال توضیح مختصری دادیم. امیدواریم که از این مقاله نهایت استفاده را برده باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *