مقالات

پیچ و مهره دنده ریز و دنده درشت

پیچ دندانه ریز و دندانه درشت

پیچ ها انواع محتلفی دارند و هرکدام از آنها نوع دنده های متفاوتی دارند که با توجه به آن برای کار خاصی قابل استفاده اند.مثلا پیچ دندانه مثلیف مربعی، ذوزنقه و… . با توجه به نوع دندانه پیچ باید مهره متناسب با آن انتخاب شود.جالب است بدانید تعداد رزوه های هرکدام از این پیچ ها نیز متفاوت است. انواع محتلفی از پیچ ها مانند پیچ HV به همراه مهره HV وجود دارند که در صنعت هایی مثل ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارند

بخش بندی پیچ

برای مشاهده انواع پیچ های استاد بولت وارد شوید 

کاربرد پیچ ها و دسته بندی آنها

پیچ ها قطعات استوانه ای شکلی هستند که شیاری مارپیچ مانند بر روی سطح استوانه ای آنها وجود دارد. برای اتصال قطعات می توان از پیچ استفاده کرد. پیچ را با مهره و یا بدون مهره استفاده می کنند. از پیچ ها معمولا برای اتصال قطعات، انتقال نیرو و تبدیل حرکت دورانی به مستقیم استفاده می کنند.

پیچ ها از نظر جنس و استاندارد دارای دسته بندی های مختلفی هستند. مثلا اگر بخواهیم پیچ ها را از نظر مقاومت طبقه بندی کنیم، به دو دسته‌ی آهنی و فولادی (خشکه) تقسیم می‌شوند. تفاوت نوع فولادی و آهنی در میزان استحکام آن‌ها می‌باشد. پیچ فولادی یا خشکه با سخت‌کاری و آبکاری و همچنین گالوانیزه شدن مستحکم تر شده و مقدار وزن بیشتری را تحمل می کند.

بیشتر بخوانید
پیچ 8.8 | بررسی کامل مفهوم، کاربردها و ویژگی های گرید 8.8

تنوع پیچ‌ها از نظر پروفیل دنده

پیچ ها انواع دنده مثلثی ، دنده مربعی، دنده ذوزنقه ای، دنده اره ای و دنده گرد دارند. از بین این پیچ ها، پیچ های دندانه مثلثی بیشترین کاربرد را دارند. این نوع پیچ ها برای اتصالات معمول مکانیکی بکار می روند. پیچ های دندانه مربعی برای اتصالات تحت فشاری که کمتر باز و بسته می شوند کاربرد دارند. پیچ های دندانه ذوزنقه ای برای انتقال نیرو بکار می روند. دندانه اره ای ها برای انتقال نیروی زیاد در یک جهت استفاده می شوند. پیچ های دندانه گرد نیز در مقاطعی که در معرض ضربه هستند بکار می روند.

پیچ و مهره دنده ریز و دنده درشت کدامند؟

هنگام خرید پیچ و مهره دنده ریز و دنده درشت ، حتما باید به دندانه ریز بودن و یا دندانه درشت بودن آن توجه کنید. برای یک پیچ دندانه درشت باید یک مهره دندانه درشت استفاده کرد و برای یک پیچ دندانه ریز هم یک مهره دندانه ریز لازم است.گام و دندانه پیچ و مهره دنده ریز و دنده درشت نیز دو موضوع اصلی در انتخاب پیچ می باشد. پارامترهای گام و دندانه معمولا بر اساس استانداردهای متریک و یا اینچ، طبقه‌بندی شده و بر اساس جدول‌های استاندارد طراحی و تولید می شوند همچنین با استفاده از گیج برو نرو رزوه میتوان آنها را بررسی کرد .

به فاصله بین دو شیار متوالی در محور پیچ، گام پیچ گفته می‌شود. بر همین اساس، اختلاف شعاع داخلی و خارجی مفتول پیچ، دندانه و رزوه می باشد. امروزه انواع پیچ و مهره دنده ریز و دنده درشت وارد بازار شده‌اند که هر یک برای هدف خاصی در صنعت استفاده می‌شود. معمولا پیچ‌هایی با دنده ریز را در صنایع چوب و فولاد به کار می برند. در حالی که نمی‌توان پیچ‌هایی با دنده درشت را برای فلزها استفاده کرد.

بیشتر بخوانید
مهم‌ترین کاربردهای پیچ استاد بولت

نوع دندانه پیچ

 تفاوت پیچ و مهره دنده ریز و دنده درشت

  • پیچ های دنده درشت نسبت به دنده ریز، در یک اینچ تعداد رزوه های کمتری دارند .
  • تنوع پیچ های دنده ریزنسبت به دنده درشت بیشتر است.
  • جابه‌جایی پیچ‌های دنده درشت آسان‌تراست، به همین دلیل سرعت کار کردن با آن‌ها بیشتر می باشد. در کارهای سرعتی استفاده از پیچ های دنده درشت بسیار مفید می باشد. البته برای فلزات کاربرد کمی دارند.
  • پیچ‌های دنده ریز از لحاظ استحکام و مقاومت نسبت به پیچ های دنده درشت بهتر هستند. چون در پیچ های دنده ریز فاصله رزوه ها کمتر است، استحکام این نوع پیچ ها بالاتر می باشد.
  • پیچ‌های دنده ریز حساس‌تر بوده و در حین کار با آن‌ها باید با احتیاط عمل کرد تا خراب نشوند.
  • پیچ های دندانه درشت روانتر بوده و به دلیل بیشتر بودن زاویه رزوه ها احتمال گیر کردن این پیچ ها کمتر است.
  • پیچ های دنده ریز با دقت بیشتری تولید می شوند و هنگام نصب اتصالات لقی کمتری ایجاد می کنند. البته به دلیل دقت بالای تولید، هزینه تولید آنها نیز بیشتر است که یک عیب محسوب می شود.
  • هنگام بستن پیچ های دنده ریز نیاز به گشتاور کمتری داریم. این در حالی است که برای بستن پیچ های دنده درشت باید گشتاور زیادتری اعمال کنیم. بنابراین بستن پیچ های دنده ریز بسیار آسان تر می باشد.
  • پیچ های دنده ریز در تنش کششی بالا، کمتر استفاده می شوند. زیرا سریعتر بیرون کشیده می شوند. البته اگر طول درگیری بین پیچ و قطعات زیاد باشد، در تنش کششی بالا هم می توان از پیچ دنده ریز استفاده کرد.
  • به دلیل درشت‌بودن دندانه‌ها در پیچ های دنده درشت، در عملکرد پیچ، نسبت به پیچ دنده ریز، آسیب کمتری به آنها وارد می شود.
  • در هر دور کامل، پیچ های دنده ریز کمتر جابجا شده و فرو می روند. به همین دلیل با وجود کند بودن روند کار محکم تر و هماهنگ تر بسته می شوند.
بیشتر بخوانید
مقاومت کششی چیست و چگونه اندازه گیری می شود؟

 

در پیچ و مهره های دنده درشت، عمق دنده و طول گام بیشتر است. این عامل باعث می شود تا سطح مقطع درگیر در پیچ های دنده درشت از دنده ریز بیشتر باشد. در نتیجه امکان هرز شدگی در پیچ های دنده درشت کاهش می یابد.

در پیچ و مهره های دنده درشت، عمق دنده بالا بیشتر است. یعنی عمق جان پیچ کاهش می یابد. عمق جان پیچ یکی از فاکتورهای کلیدی در برآورد استحکام کششی پیچ می باشد. در نتیجه پیچ های دنده ریز در قطر برابر دارای استحکام بالاتری هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *