مقالات

پیچ هوشمند چیست؟

پیچ هوشمند چیست و چگونه کار میکند

یکی از نوآوری‌های جدید و جالب در حوزه ابزار و اتصالات، ظهور “پیچ هوشمند” است. این پیچ‌ها با ویژگی‌های منحصر به فرد خود، به کاربران این امکان را می‌دهند که اتصالات را به صورت هوشمند مدیریت کنند. پیچ‌های هوشمند با استفاده از جدیدترین فناوری‌ها، نه تنها عملکرد بهتری نسبت به پیچ‌های قدیمی دارند، بلکه می‌توانند اطلاعاتی مانند فشار، دما و وضعیت اتصالات را در اختیار ما قرار دهند.. در این مقاله از سایت پولادان سازه، به بررسی ساختار، کاربردها و مزایای پیچ‌های هوشمند خواهیم پرداخت و همچنین نحوه کارکرد آنها را توضیح خواهیم داد.

آشنایی با پیچ هوشمند

پیچ هوشمند پیچی است که داخل آن یک قطعه وجود دارد که میزان تنش داخل آن را نشان می‌دهد. این قطعه میزان سفت شدن پیچ را نشان می‌دهد که باید در چه حدی باشد تا در حالت ریسک قرار نگیرد. به یاد داشته باشید که سفت کردن زیاد آن سبب می‌شود، رزوه پیچ یا دیگر تجهیزات صدمه ببینند. در نتیجه پیچ شل شده و در پی آن قطعات از بین رفته و پیچ آسیب می‌بیند.

میزان سفت و یا شل بودن آن خیلی مهم است و باید به آن توجه شود. ناگفته نماند که اهمیت این موضوع برای تجهیزاتی چون توربین‌ها، کمپرسور‌ها و تجهیزات هوا زیادتر است. در انتهای این پیچ یک درج ۱۲ نقطه‌ای وجود دارد که وقتی پیچ به مقدار پیش بارگذاری برسد، قطع می‌شود.

بررسی پیش بارگذاری این نوع پیچ‌ها به آچار با گشتاور سنج نیازی نداشته و به صورت بصری است. این وسیله از ابزار‌هایی است که در صنایع و محصولات متعددی استفاده می‌شود. طراحی و تولید آن با توجه به فناوری‌های پیشرفته انجام شده است. برای ابزار‌های برقی، وسایل الکترونیکی، ماشین آلات صنعتی، خودرو و… از این پیچ استفاده می‌شود. در کل این پیچ برای تجهیزات و لوازم سنگین معدن و صنایع کاربرد زیادی دارد.

بیشتر بخوانید
راهنمای کامل و جامع انواع فولاد صنعتی و تقسیم بندی انواع فولاد طبق ترکیب شیمیایی

مزایای پیچ هوشمند

استفاده از پیچ هوشمند مزیت‌هایی دارد که استفاده از آن در کاربردهای مختلف شده است:

  • اتصال قوی
  • دوام بالا
  • انعطاف پذیری
  • مقاومت بالا در برابر ارتعاشات و تغییرات دمایی

اتصال این پیچ بسیار قوی و همچنین از دوام بالایی برخوردار است. با استفاده از این نوع پیچ می‌توان به صنایع بهبود بخشید و طول عمر محصولات را بیشتر کرد. دیگر مزیت این پیچ‌ها انعطاف‌پذیری بالای آن‌ها است. این پیچ در برابر تنش‌های فیزیکی چون ارتعاشات و تغییرات دما مقاوم می‌باشد. از طرفی در برابر ضربات نیز از مقاومت بالا برخوردار است.

استفاده از این پیچ‌ها که به پیچ‌های خودکار معروف هستند، باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها و زمان می‌شود. نصب و استفاده از آن راحت است و به تجهیزات یا نیروی مجرب نیازی ندارد و بدون هیچ آموزش می‌توان این کار را انجام داد. میزان اطمینان به شل و سفت بودن آن‌ها زیاد است. خیلی راحت و به صورت چشمی می‌توان پیچ‌ها را بررسی کرد؛ زیرا رنگی که بر روی سر آن ظاهر می‌شود، نمایانگر عملکرد آن است. پیچ‌های هوشمند استقامت و پایداری خوبی دارند. عملکرد مناسبی دارند که توجه افراد را به خود جلب کرده است.

انواع پیچ هوشمند

پیچ هوشمند به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شود که هر یک در کاربرد خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که با توجه به کاربرد مدنظر خود نوع پیچ مناسبی را انتخاب کنید، بدون شک اتصال محکمی ایجاد می‌شود. انواع پیچ هوشمند به شرح ذیل هستند:

·       پیچ هوشمند علامت دار

این مدل پیچ‌ها طوری طراحی شده‌اند که سر آن قرمز رنگ است و نشان دهنده در معرض خطر بودن است. وقتی رنگ قرمز به سیاه تبدیل شود؛ یعنی پیچ خیلی سفت شده و در این حالت ابزار آسیب می‌بینند. تا زمانی که پیچ زرشکی شود، می‌توانید آن را سفت کنید؛ زیرا بیشتر از آن به رنگ سیاه درآمده و صدمه می‌بیند. این پیچ‌ها کشش پیچ را اندازه گرفته و زمانی که پیش زیاد سفت شود، صدمه می‌بیند. به طور کلی برای مشخص کردن زمان توقف تنیدگی در این مدل از تغییر رنگ استفاده می‌شود که به نوعی هشدار دهنده است. این تغییر رنگ از قرمز شروع شده و در نهایت در رنگ سیاه تمام می‌شود. به ترتیب رنگ قرمز، زرشکی و سیاه علائم هشدار و راهنمای عملکرد این پیچ‌ها هستند.

بیشتر بخوانید
گیج برو نرو رزوه چیست

نحوه کارکرد پیچ هوشمند

·       پیچ هوشمند زائده دار

این پیچ‌ها به صورت شش ضلعی هستند و باتوجه به ساختاری که دارند، خیلی راحت بسته شده و سرعت اتصال بیشتر می‌شود. در آن از کلید مخصوص استفاده می‌شود که نیرویی که توسط آن ایجاد می‌شود، را نشان می‌دهد. یک زائده ۱۲ گوشه در انتهای پیچ وجود دارد که اگر مقدار کشش پیش از مقدار تعیین شده بیشتر شود، می‌شکند. وقتی پیچ به حد کافی سفت شود، این زائده پاره می‌شود. باید دقت کرده و مراقب باشید تا وقتی کشش کافی در زائده‌ها به دست نیامده خارج نشوند.

پیچ هوشمند زائده دار

اهمیت پیچ هوشمند

پیچ‌ها را می‌توان تا حد مشخصی پیچانده و سفت کرد. اگر این کار بیش از حد انجام شود، پیچ از کار افتاده و نمی‌توان سطوح، قطعات و اجسام را به یکدیگر وصل کرد. برای بستن پیچ‌های دیگر از آچار‌هایی که مجهز به چراغ نشانگر هستند، استفاده می‌شود. طراحی پیچ‌های هوشمند به گونه‌ای است که به این آچار‌ها نیازی نبوده و کار آسان انجام می‌شود؛ زیرا خود پیچ قطعه هوشمند که میزان سفت شدن پیچ را نشان می‌دهد، دارند. اهمیت این پیچ از آنجایی نشان داده می‌شود که عمر تجهیزات و قطعات دیگر را بیشتر می‌کند.

عملکرد پیچ هوشمند

روش کار پیچ هوشمند به این صورت است که میزان تنشی که در پیچ وجود دارد، را اندازه گرفته و با توجه به آن بر روی سر پیچ علامتی ظاهر می‌شود. هر رنگی که روی پیچ ظاهر می‌شود، نشان دهنده وضعیتی است که می‌توان مقدار شل یا سفت بودن پیچ را از طریق آن تشخیص داد. میزان کشش صحیح اهمیت دارد؛ چون اگر پیچ شل شود، تمام ساختار اتصال به هم می‌ریزد. کار با این پیچ راحت است و از طریق تغییر رنگ‌ها می‌توان میزان مناسب را تشخیص داد.

بیشتر بخوانید
مهم ترین تفاوت پیچ استیل 316 و 316 L چیست؟

سخن پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که پیچ های هوشمند به عنوان یک ایده خلاقانه در صنعت اتصالات، نه تنها کارایی و ایمنی اتصالات را افزایش می‌دهند، بلکه به کاربران این امکان را می‌دهند که از وضعیت اتصالات خود مطلع شوند. این ویژگی میتواند در بسیاری از صنایع و مشاغل کاربرد زیادی به همراه داشته باشد.

شما عزیزان میتوانید جهت خرید انواع پیچ و مهره از جمله خرید پیچ HV از سایت پولادان سازه اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *